• Skip to content

DroomCarrière

Advies en trainingen voor iedere fase van je carrière

  • Home
  • Blog
  • Contact
3  sollicitatietips waarmee je je concurrentie bij voorbaat achter je laat

3 sollicitatietips waarmee je je concurrentie bij voorbaat achter je laat

Door Ognjen Soldat 2 Comments

In dit blog hebben we het eerder gehad over onder meer het CV en het sollicitatiegesprek. Deze keer geven we je drie tips waarmee je een voorsprong haalt voordat je ook maar één letter op papier hebt gezet.

1. Focus, focus, focus.

Laten we beginnen met een analogie op het solliciteren, namelijk daten. Stel je bent Jan, een single man van 30 en je besluit op een dag een profiel bij een online dating site aan te maken om hopelijk een leuke partner te vinden. Bij je voorkeuren geef je niets op en je stuurt een bericht aan alle leden (5.000) van het andere (of zelfde) geslacht met dezelfde uitnodiging: ”Ik ben Jan en jij lijkt me leuk. Ga met me uit, want ik ben het einde. Groet, Jan.”

Hoe groot is de kans dat Jan een leuke date, laat staan een leuke potentiële partner tegenkomt? Met veel geluk krijgt hij een reactie terug, maar de kans dat het iets wordt is minimaal.

Stel dat Jan nu voor zichzelf heel duidelijk had gemaakt wat hij in een partner zoekt en dat daaruit 10 potentiële ‘matches’ uitkwamen. Zijn favoriete vijf stuurt hij een leuk persoonlijk berichtje, waarin hij iets opmerkt over het profiel van diegene en iets over zichzelf vertelt wat daarmee te maken heeft.

Hoewel Jan in het eerste scenario 5.000 berichten heeft gestuurd, is de kans groot dat zijn ‘sollicitatie’ op niets uitloopt. In het tweede scenario stuurt Jan 1.000 maal minder berichten, maar met een veel grotere kans van slagen.

Zo werkt het met ook met solliciteren. Als je precies weet wat je zoekt, dan kun je dat vinden. Weet je dat niet, dan vind je misschien wel niets en ook al vind je wel wat, dan is het maar de vraag of je er blij van wordt. Goed weten wat je zoekt is het halve werk. Als je niet weet welke baan bij je past, dan hebben wij een tool ontwikkeld waarmee je in een aantal simpele stappen erachter komt wat je droombaan is. Je vindt er meer over in stap 2 van ‘Krijg je Droombaan’.

2. Zet een stap extra in je voorbereiding

Hoe kun je in je CV en brief of in je sollicitatiegesprek opvallen tussen tientallen of honderden andere kandidaten die op dezelfde baan azen? Door te laten zien dat je heel goed op de hoogte bent van wat de werkgever nodig heeft en dat jij dat kunt bieden.

Als je al een paar uur meer aan je voorbereiding besteedt, heb je veel meer kennis van je potentiële werkgever dan je concurrentie. De meeste mensen nemen de moeite namelijk niet om er echt achter te komen waar de organisatie waar ze solliciteren echt naar op zoek is.

Hoe jij aan meer en betere informatie komt dan je concurrentie? Het begint met online research, waarbij je simpelweg langer en grondiger alle informatie doorneemt. Je stopt niet bij de vacaturetekst, maar gaat op zoek naar meer informatie over je organisatie.

Daarnaast is het erg waardevol als je met iemand uit de organisatie een praatje kunt maken, op zijn minst over de telefoon. Vraag door over zaken die in de vacature staan. Er staat 5 jaar ervaring, is dat echt een vereiste? Wat zoekt men echt in die persoon? Alleen al door te bellen val je op.

Wij kennen veel voorbeelden uit de praktijk waarbij iemand belde en de werkgever al een dusdanig goed beeld van diegene kreeg, dat de kandidaat direct werd uitgenodigd voor een gesprek. Inderdaad, zonder een CV of brief te hoeven insturen.

3. Stel je CV en brief voor iedere vacature opnieuw op

Wij nemen zelf sollicitaties af en geloof ons, we zien standaard CV’s (het massaberichtje van Jan uit sollicitatie tip 1 hierboven) van mijlenver aankomen. Maar we zien ook als iemand de moeite heeft genomen om zich in ons en de organisatie in te leven. En met de research uit sollicitatie tip 2, kun je met gemak een aantrekkelijk CV en idem brief opstellen.

Het is niemands hobby om sollicitatiebrieven en CV’s te schrijven (nou ja, wij zijn misschien een uitzondering), maar de extra moeite is absoluut noodzakelijk. In je brief, maar zeker ook in je CV. Uiteraard blijf je dezelfde persoon, maar iedere werkgever zal net een ander aspect van je ervaring of opleiding interessant vinden. Gebruik je kennis van de organisatie en wat men zoekt om datgene te benadrukken waar je toekomstige werkgever naar op zoek is. Om maar eens een analogie erin te gooien: verkoop een hamburger aan iemand die zin heeft in hamburgers.

Vond je deze sollicitatietips nuttig? In ‘Krijg je Droombaan’ krijg je nog veel meer praktische sollicitatietips en stap voor stap instructies om je droombaan mee binnen te slepen.

Filed Under: Solliciteren

Reader Interactions

Comments

  1. Droombaan

    10 februari 2017 at 10:08

    De laatste tip is zeker een goede! Veel mensen hebben 1 brief die ze naar veel verschillende bedrijven sturen. Ik heb ook wel is gezien dat het precies dezelfde brief was, inclusief verkeerde naam. Niet heel professioneel

    Beantwoorden
  2. Jan

    14 september 2017 at 14:12

    Die extra stap is zo belangrijk, ik had laatst sollicitanten die wij lieten presenteren voor een nieuwe functie binnen een nieuw project. Er kwamen heel leuke presentaties uit, maar er was 1 persoon die ook een hand-out had gemaakt van de presentatie. Nou dan weet je dat die persoon net het stapje harder loopt of zijn best doet om alles op orde te hebben.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright DroomCarrière © 2019 · Algemene Voorwaarden · Disclaimer · Privacybeleid